One day, we have wished to make sense of our life: Create a wine so good that by drinking it you feel beaming with friendship and kindness. One would taste a terroir. One would essentially feel all the work of Nature.

Before arriving at the vineyard in 2017, Sylvain was winemaker in the Médoc and Aude worked in a wine store close to Saint Emilion. Our paths crossed on the Argentinian viticultural lands at the foot of the Andes Cordillera. Hailing from the Bordeaux region and Corrèze, we had gone to discover wines from elsewhere. L'Astré is the result of our meeting and our shared passion.

We grow grapes on the border between Dordogne and Gironde in the Purple Périgord. Our vines flourish on a limestone cliff in a hilly landscape at an altitude of 80 meters above the Dordogne valley, protected by a forest.

The vineyard counts 8 hectares in one piece area on a clay-limestone soil: 1.70 ha of Sémillon + 6.20 ha of Merlot, Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon which average age is 35 years. The planting density is 5000 vines per hectare.

The winery is in organic farming since 2012 and we have chosen to accentuate this orientation by implementing a biodynamic approach.

All our wines are vinified as naturally as possible with natural yeasts with little manipulation on the harvest, and aged in old barrels.

Taste us

2017

Vintage marked by a late frost in the spring, a hot summer with very little rain, and a mixed sky with little moisture during the harvest.

2018

Vintage extremely humid from winter to spring, with a radiant sun and high temperatures in summer and autumn, thus ensuring a fine vintage.

2019

Millésime généreux, en qualité comme en quantité, 2019 nous a offert une année sans dommage majeur : un printemps plutôt sec et une fin d’été clémente, merci la vie !

2020

Millésime très chaud et particulier car cette pause mondiale nous a permis de nous consacrer pleinement à nos chères vignes. Cet ensoleillement accompagné de fortes températures du printemps à l’automne a entraîné une récolte précoce et des vins très digestes. Un grand merci à notre ami de toujours, Alexandre Morin, qui nous a valeureusement accompagné lors des vinifications.

2021

Millésime frais et pluvieux, en somme, tout l’inverse de 2020. De nombreuses intempéries nous ont rappelé la difficulté et la résilience que demande ce métier. Après une vendange plus tardive, on retrouve des vins avec un profil croquant et désaltérant. Un grand merci à Arthur Fèvre qui a partagé son énergie toute la saison, de la vigne au chai.

2022

Millésime extrême, avec un épisode de gel au printemps quand les bourgeons se réveillaient et par la suite un été caniculaire. Une saison qui nous rappelle à quel point le climat est déchainé. Sur une récolte déjà légère, un trie particulièrement méticuleux était nécessaire. Les fermentations ont été très capricieuses… A nouveau mille fois mercis à Alexandre Morin qui a eu le courage de revenir nous aider lors des vinifications dans un nouveau chai en cours d’aménagement qui n'offrait aucun confort pour braver la fermentation de nos jus.

2023

Millésime humide, on peut même dire trempé. Les pluies incessantes du printemps ont décimé les futurs raisins et surtout les merlots, très sensible au mildiou. L'humidité a perduré au début de l'été mais par la suite une forte sècheresse n'a pas aidé la vigne à surmonter cette saison compliquée. Un trie drastique a permis un travail plus serein au chai. Un grand merci à Guilherme Braga Da Silva pour nous avoir accompagné toute cette année riche en émotions, son aide nous a été si précieuse.

Flamenc

2017 2018 2019 2020 2021 2022
etiquette cuvée Flamenc

Flamingo

Rosé wine, 50% Sémillon, 30% Cabernet Franc, 20% Cabernet Sauvignon.

Natural yeast, direct pressing, white and red grapes mixed, light racking. Winemaking (AF + MF) in old barrels (6-7 months). Just a touch of sulfur at bottling (1.5g/hl). No filtration nor fining prior to bottling.

In a salmon color, this elegant and fresh rosé is destined to original wine pairings ... Dominated by orange peel and tangy red fruits notes, this gourmet nectar offers a controlled acidity and a vinous touch for the pleasure of the taste buds.

Pèlroge

2017 2018 2019 2020 2021 2022
etiquette cuvée Pèlroge

Peau Rouge

Red wine, 60% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc.

Natural yeast, short maceration with little manipulation on the harvest. Winemaking in steel tanks (6-7 months). Just a touch of sulfur at bottling (1.5g/hl). No filtration nor fining prior to bottling.

A bright ruby announces the balance of this wine: freshness and greediness ... Basket of acidulous red fruits, floral notes, spices such as liquorice and a minty touch are revealed with a frank attack and already sweet tannins, the promise of a digestible and elegant wine.

Esgaiada

2018 2019 2020
etiquette cuvée Esgaiada

Eruption of joy

Natural sparkling wine, 100% Sémillon.

Natural yeast, direct pressing, light racking, winemaking (AF exclusively) and light filtration prior to bottling. 6 months aging on laths to to produce a bottle refermentation. Just a touch of sulfur at bottling (1.5g/hl). No fining prior to bottling.

Pale yellow color reveals dicrete but assertive bubbles with a very vernal aromatic. Williams pear explodes in the nose, refreshed by floral ethereal notes. On the palate, Esgaiada has a soft and crunchy structure, maintained by a continuous acidity and an acidulous finish. Could be confused with a lovely Perry..

Les oiseaux de passage

2021 2022 2023
etiquette cuvée Les oiseaux de passage

Les oiseaux de passage

Pétillant naturel, 50% Sémillon, 50% Cabernet Franc.

Levures indigènes, pressurage direct, léger débourbage, fermentation (FA uniquement) et légère filtration (à défaut de dégorger) avant mise en bouteille. Vieillissement 6 mois sur latte pour une re- fermentation en bouteille. Léger soufre à la mise (de 0 à 1,5g/hl selon le millésime). Pas de collage avant la mise en bouteille.

Une bulle rosée festive à boire bien frappée en apéro ou mieux, après le repas quand tu passes sur le dance floor.

Demain c'est loin

2021 2022
etiquette cuvée Demain c'est loin

Demain c'est loin

Rouge, 30% Sémillon, 30% Cabernet Franc, 40% Merlot.

Levures indigènes, macération courte des sémillons et merlots égrappés dans une presse de franc avec peu de manipulation sur la vendange. Vinification et élevage en cuve inox (6-7 mois). Léger soufre à la mise (de 0 à 1,5g/hl selon le millésime). Pas de filtration ni de collage avant la mise en bouteille.

Un litre de rouge léger, un vin de copains à boire aux beaux jours avec ce que l’on veut dans notre assiette.

Edat d'Aur

2017 2018 2019 2021
etiquette cuvée Edat d'Aur

Golden Age

Sémillon Blanc 100%.

Natural yeast, Direct pressing, Light racking, Regular lees stirring, Winemaking (AF + MF) and aging on lees in old barrels (12 months). Just a touch of sulfur at bottling (1.5g/hl). No filtration nor fining prior to bottling.

Straw yellow, this wine surprises by its aromatic palette: ripe fruits such as pineapple and apricot, minerality and a slight oxidative touch. This sensation continues on the palate and reaches a great mouthfeel with its seductive volume. A few years of storage will sublime this sémillon.

Réjane

2018 2019 2020 2021 2022 2023
etiquette cuvée Réjane

Réjane : In tribute to our daughter.

Macerated white wine, 100% Sémillon 100%.

Natural yeast, whole grape maceration during 15 days in steel tanks, pressing, winemaking (AF+MF) and aging (6 months) in 1/3 terracotta jars, 1/3 sandstone jars, 1/3 old barrels. Just a touch of sulfur at bottling (1.5g/hl). No filtration nor fining prior to bottling.

Slightly orange, Réjane won't leave you indifferent. Anise, gentian, quince and white pepper notes are revealed on the nose as well as in the mouth, with a velvety texture resulting from the maceration and the aging in jar. A gentle salinity together with an elegant bitterness make you want a second sip.

Esper

2018 2019
etiquette cuvée Esper

Hoop

Rosé wine, 50% Sémillon & 50% Cabernet Sauvignon.

Natural yeast, direct pressing, white and red grapes mixed, light racking. Winemaking (AF + MF) and aging in 400 liters old barrels for 12 months. Just a touch of sulfur at bottling (1.5g/hl). No filtration nor fining prior to bottling.

This wine is a quest, the one of making a Rosé wine worthy of its name. Light-colored, the nose is in contrast very expressive and reveals a wine with aging potential. Big brother of Flamenc, both citrus notes as well as red fruits ones are present with a richer profile, more complex and intense. The tension in the mouth is surprising, the balance of Esper foreshadows a great wine...

Onèsta

2018 2019 2021 2022
etiquette cuvée Onèsta

Honest

Red wine, 100% Cabernet Franc.

Natural yeast, short maceration with little manipulation on the harvest. Winemaking in steel tanks and aging in tn terracotta jars for 9 months. Just a touch of sulfur at bottling (1.5g/hl). No filtration nor fining prior to bottling.

A deep ruby is already showing the fullness of this wine. Very marked by its Cabernet Franc, the fruity nose of this vintage also proposes fresh spicy notes, forest undergrowth and noble vegetal ones. This wine acquires its full dimension in the mouth, rushed in a straigth and impulsive body, underpinned by a certain freshness, a fleshy structure and silky tannins.

Agapa

2020 2021 2022
etiquette cuvée Agapa

Agape

Rouge, 100% Merlot.

Levures indigènes, macération courte avec peu de manipulation sur la vendange. Vinification en cuve et élevage en jarre en grès (9 mois). Léger soufre à la mise (1,5g/hl). Pas de filtration ni de collage avant la mise en bouteille.

Un merlot à garder en cave qui invite au festin entouré de gens qu'on aime.

Nur

etiquette cuvée Nur

Lumière

Blanc Liquoreux, 100% Sémillon.

Vendanges tardives, levures indigènes, pressurage sur 2-3 jours, fermentation et élevage en vieilles barriques de blanc et dames jeanne entre 2 et 4 ans sans ouillage. Pas de mutage (ni souffre ni alcool), de filtration ni de collage avant la mise en bouteille (assemblage de millésime).

Un vin atypique qui marie 2 univers : celui des liquoreux et des vins oxydatifs, un nectar méditatif à déguster au coin du feu comme un bon digo.

Chergui

etiquette cuvée Chergui

Sirocco

Rouge Liquoreux, 90% Merlot, 10% Cabernet Franc.

Récolte de raisins passerillés, levures indigènes, pressurage sur 2-3 jours, fermentation et élevage en vieilles barriques de rouge pendant 2 ans. Pas de mutage (ni souffre ni alcool), de filtration ni de collage avant la mise en bouteille.

Une curiosité gourmande qui se rapproche d’un Banyuls (mais sans eau de vie) qui sublime un carré de chocolat.

Meet us

Aude Duval & Sylvain Ohayon

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